Whayle introduceert Verzuimmodel Nederland

Het gemiddelde verzuim in Nederland stijgt en het arbeidsongeschiktheidsrisico neemt toe. De noodzaak om goed inzicht te hebben in de verzuimontwikkelingen en deze te kunnen monitoren is groot. Whayle heeft daarom een model voor verzuim in Nederland ontwikkeld. Nog niet eerder was er een model beschikbaar gebaseerd op landelijke data.

“Het is code rood voor verzuim in Nederland. Het verzuim blijft al jaren stijgen en met de komst van COVID-19 is de stijging exponentieel. Een probleem voor de verzuimmarkt is dat er geen goede landelijke risicostatistiek is waarop actuarissen en risicomanagers verzuimmodellen kunnen bouwen” zegt Max Kaspers, Practice Lead Schade & Inkomen, “Ik ben daarom heel trots dat wij binnen Whayle een landelijke risicostatistiek hebben opgesteld die in deze behoefte voorziet.”

De verzuimstatistiek is de basis voor het innovatieve frequentie/duur verzuimmodel van Whayle. Het model maakt onderscheid naar kort, middel en lang verzuim. Van dit verzuim zijn gemodelleerd: instroom, duur en de mate van arbeidsongeschiktheid. Het model kent de volgende risicofactoren: leeftijd, geslacht, sector, salaris en omvang van de onderneming. 

Nooit eerder is bij verzuim de interactie tussen leeftijd, geslacht en sector gemodelleerd op basis van landelijke cijfers van UWV, CBS en andere databronnen. Uniek aan deze innovatie is de combinatie van verzuim en WIA-cijfers met een uitstroomcurve die aansluit bij de WIA-instroom. 

“Wij hebben de trendanalyse vertaald naar de correcties op het laatste WGA model van het Verbond van Verzekeraars.”

Het Verzuimmodel Nederland voorziet in de behoefte van verzekeraars om verder te kunnen kijken dan hun eigen portefeuille. Het model biedt de mogelijkheid om te benchmarken, monitoren en inzichten te verkrijgen in bijvoorbeeld nieuwe sectoren. 

De doorbraak van het model is mogelijk door de technologische vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op het gebied van databewerkingen en de toepassingen van advanced analytics.

Het Verzuimmodel Nederland is geschikt voor risicobeheersing bij verzekeraars, volmachten en pensioenfondsen. Het biedt ondersteuning bij het berekenen van de voorzieningen en premie op post niveau. In de performance dialoog met dienstverleners geeft het model inzicht in effectiviteit en de mogelijkheid om te benchmarken met andere dienstverleners.

Max Kaspers
Max Kaspers

Max doet zijn voornaam eer aan. Zeven dagen per week haalt hij het maximale uit zijn opties. Parttime actuaris bij NV schade en parttime Practice Lead Schade & Inkomen bij Whayle, maakt van Max bij elkaar opgeteld een fulltime specialist. Een senior consultant met uniek veel ervaring in de beslissingslagen van grote verzekeraars.

Max ziet haarfijn waarmee hij nieuwe klanten kan helpen. Is er geen passende oplossing beschikbaar voor wat nodig is? No problem, Max zorgt dat het wordt ontwikkeld. Strak toegespitst op het wegnemen van obstakels en pijnpunten. Direct inzetbaar.

Op zon- of zaterdagen juicht deze Domstedeling mee op de Bunniksite van stadion Galgenwaard, tussen de fanatieke aanhang van FC Utrecht. Zelf sport Max ook. Windsurfen op de Friese meren, balletjes slaan op de golfgreen, hardlopen, softballen … you name it, Max doet het.

Niets meer missen?

Ontvang elke maandagochtend het beste van Whayle in je mailbox.

Gerelateerde insights