Ik werkte tot diep in de nacht aan mijn presentatie. Maar de volgende dag kreeg ik van de klant te horen dat de presentatie nog steeds niet duidelijk was. Erger nog, de conclusies – waar ik zo hard aan had gewerkt – werden niet geaccepteerd. Ik was overrompeld met onbegrip over hun onbegrip, tot ik me realiseerde dat de conclusies die de verwarring veroorzaakte, niet relevant genoeg waren voor het vraagstuk. Het weglaten van deze conclusies zorgde voor een doorbraak: Beter inzicht en een dankbare klant.
Timo van der Veen
Chief Analytics Officer
Samen met Peter van Dam stond Timo aan de wieg van Whayle. Zijn ideaal, het destilleren van een Single Version of the Truth uit data. Al is Timo de eerste die onderkent dat het weergeven van de absolute waarheid een utopie is. Tenminste, zolang data nog wordt geïnterpreteerd. Artificieel, of door mensen.
“Mensen hebben dikwijls het idee dat objectieve data automatisch objectieve informatie oplevert. Dat is niet zo. Bij elke vorm van data-interpretatie worden dingen weggelaten”, legt Timo uit. “We zoeken daarom naar steeds nieuwe methoden om data en informatie fijn te slijpen.”
“Filosofie en ethiek helpen me daarbij. Alleen wanneer je regelmatig boven de data uitstijgt, tot een niveau waarop technologie, ethiek en filosofie elkaar raken, ontdek je dat concepten die op het eerste oog weinig gemeen lijken te hebben wel degelijk verband met elkaar houden. Het boeit me naar deze verbanden te zoeken en zo tot nieuwe inzichten te komen. Waardoor we voor klanten écht het verschil maken.”
Timo's insights